Ett utlovat inlägg

Det är några som har inspirerats av min kosthållning och viktnedgång. Därför tänker jag nu berätta lite för er som säkert kan komma till nytta. Många gör enligt mig felet och planerar ett datum då dom ska börja. Gör inte det! Åk till affären och köp hem nyttig mat för att sedan hålla dig till. Börja med exempelvis:

Ägg
Keso ev lätt creme fraiche
Kyckling 
Frukt och grönt
Svamp
Nötfärs alt. blandfärs
Torsk
Räkor
Makrill
Tonfisk
 Naturell yoghurt
Bulgur

Av dessa matvaror kan du få ihop massor med goda maträtter. Låt fantasin flöda och gör din egna sallad. Eller varför inte äggröra? För att du ska slippa gå hungrig vilket man lätt gör dom första dagarna innan kroppen vänjer sig så är det bra om du kan äta 3 ägg till frukost. Detta håller man sig mätt på tills det är dags att äta igen. Till lunch (om man äter det) kan man göra en sallad. Middag kan tex bestå av omelett. Är man sedan hungrig till kvällen så är det ett bra alternativ att skära upp lite tomat och gurka med lite keso till.

 Första veckan på en sådan här kost kan vara känslig. Humöret kan påverkas och man blir lätt sur och irriterad. Det pga det nu låga sockerintaget. Kommande veckor kommer att gå lättare. Bara du tar dig igenom första, så kommer det att kännas bättre. Du blir piggare och gladare.

Hela denna kosten syftar till att man utesluter snabba kolhydrater som jag tidigare har förklarat finns i bla vitt bröd, ris pasta och potatis. Man kan leva utan detta även om det är svårt att tro. Kan jag så kan du? Istället för ris så är bulgur, som är ett durumvete ett bra alternativ. Det påminner och ser ut som ris fast i miniatyr, för er som inte vet vad det är.

Är det tillåtet med godis? Är du jättesugen så får du ta ett par rutor av 70% mörk choklad. Banan ersätter sockersug och är ett bra alternativ. Apelsiner och klementiner? Kör på! Du kan även tugga sockerfria tuggummin.

När det sedan kommer till kalori intag så måste du tänka på att det du stoppar i dig ska förbrännas. På ett ungefär kan du få reda på vad kosten inhåller om du läser på förpackningarna. Du kan göra en ungefärlig sammanställning på hela din måltid på så sätt. Gör av med dessa genom promenader, hemmaövningar eller kanske städning? Köp en steg/kalori räknare om du inte har en redan.

Blir du hungrig och behöver mat med det samma eller helt enkelt inte orkar stå med mat någon dag så finns det som sagt färdig GI mat i affärerna i form av micromat och sallader.

För att avsluta detta inlägg så vill jag tipsa om en god nyttig middag. Men du! Ät inte mer än vad du behöver och drick masor med vatten. Lycka till!

Köttbullar i tomatsås ca 4 port.

2 gula lökar
2 gröna och 1 röd paprika 
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2½ dl grönsaksbuljong
salt och peppar
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
2 krm paprikapulver
500 g nötfärs alt. blandfärs
2 ägg
 2 msk ströbröd

Skala och hacka löken. Kärna ur paprikorna och strimla dessa.

Hetta upp hälften av oljan i en fettsnål stekpanna. Fräs hälften av löken och paprikan tills de mjuknar. Tillsätt tomaterna och buljongen. Krydda med salt och peppar och oregano. Låt koka i 15 min.

Skala och presa vitlöken i en bunke och blanda i persiljan. Rör samman med resten av löken och krydda med salt, peppar och paprikapulver.

Arbeta samman lök- och persiljeröran med färs till en smidig smet. Forma till köttbullar och stek dom i resten av oljan tills dom är helt genomstekta.

Fördela köttbullarna ovanpå tomatsåsen och servera detta med bulgur.

Bon apetit!
;)


Kommentarer
hanna

oh tack:)

2010-11-11 07:12:19

Designen är gjord av: Rebecca

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0